Nowa ulga podatkowa dla przedsiębiorców wspierających sport

Realizacja rządowego programu „Polski Ład” przyniosła wiele nowych rozwiązań w zakresie systemu prawno-podatkowego w Polsce. W ramach tego pakietu przewidziano długo oczekiwane w środowisku sportu wprowadzenie tzw. ulgi sponsoringowej dla podatników wspierających działalność sportową.

Ulga będzie także obejmować podatników wspierających działalność kulturalną oraz szkolnictwo wyższe i naukę. Celem nowelizacji jest zachęta do szerszego wspierania i zwiększenia wydatków na finansowanie tych dziedzin życia społeczno-gospodarczego. Zmiany wejdą w życie już 1 stycznia 2022 roku.

Kluczowe zmiany w tym zakresie dla środowiska sportu wspomniana nowelizacja wprowadzi w ustawie z dnia 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2021 r., poz. 1128), dalej: „ustawa o PIT”. Analogiczne rozwiązania zostaną wprowadzone również w ustawie z dnia 15 lutego 1992 roku o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2021 r. poz. 1800); dalej: „ustawa o CIT”.

Zgodnie z dodanym do ustawy o PIT art. 26ha ust. 1:
Podatnik prowadzący pozarolniczą działalność gospodarczą może odliczyć od podstawy obliczenia podatku, ustalonej zgodnie z art. 26 ust. 1 lub art. 30c ust. 2, kwotę stanowiącą 50% kosztów uzyskania przychodów poniesionych na działalność:
1) sportową,
2) kulturalną w rozumieniu ustawy z dnia 25 października 1991 r. o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej,
3) wspierającą szkolnictwo wyższe i naukę

– przy czym kwota odliczenia nie może przekroczyć kwoty dochodu uzyskanego przez podatnika w roku podatkowym z pozarolniczej działalności gospodarczej.

Co te zmiany oznaczają w praktyce dla przedsiębiorców?

Przede wszystkim ulga jest skierowana do wszystkich przedsiębiorców płacących PIT na ogólnych zasadach według skali podatkowej lub według 19% stawki podatku liniowego, a także do podatników CIT. Bez znaczenia jest rozmiar prowadzonej działalności ani też jej forma. Z ulgi mogą skorzystać zarówno osoby prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą jak również spółki.

Ulga stworzy możliwość odliczenia od podstawy obliczenia podatku 50% kosztów uzyskania przychodów poniesionych na działalność sportową. Oznacza to więc, że poza poniesionymi wydatkami, które w całości będą podlegały zaliczeniu do kosztów uzyskania przychodów, za sprawą nowej ulgi przedsiębiorca uzyska prawo do dodatkowej preferencji w podatku dochodowym poprzez odliczenie od podstawy obliczenia podatku połowy poniesionych kosztów. Zatem łącznie przedsiębiorcy będą mogli odliczyć 150 % kosztów.

źródło: https://prawosportowe.pl/a/nowa-ulga-podatkowa-dla-przedsiebiorcow-wspierajacych-sport