W rozegranym dzisiaj meczu 20 kolejki forBET IV ligi biało-niebiescy pokonali na wyjeździe Romintę Gołdap 1:2.

rominta unia artykul

Przed meczem ciężko było wskazać jednoznacznie faworyta tego pojedynku, gdyż na murawie stadionu w Gołdapii spotkali się ligowi sąsiedzi z tabeli. Gospodarze, czyli Rominta Gołdap zajmująca 14 miejsce z 11 puntkami, oraz plasująca się o oczko wyżej Unia Susz z dorobkiem 12 punktów. O ile faworyta ciężko było wskazać o tyle pewne było, że zarówno jedna jak i druga drużyna bardzo potrzebuje ligowych punktów, aby przedłużyć swój byt na boiskach czwartoligowych. Spodziewać więc się trzeba było zaciętego i wyrównanego pojedynku o każdy centymetr boiska.

Jako pierwsi do ataku ruszyli gospodarze i to oni dwukrotnie bliscy byli zdobycia bramki. W pierwszej sytuacji po rzucie rożnym w naszym polu karnym nastapiło spore zamieszanie, które zakończyło się strzałem zawodnika Rominty. Na nasze szczęście, uderzenie oddane z około 6 metrów okazało się nieprecyzyjne, a piłka ominęła bramkę strzeżoną przez Pawła Szafka. W drugie sytuacji to właśnie Paweł popisał się piękną interwencją po strzale z okolic 10 mietra w wykonaniu grającego trenera Rominty. Kolejne minuty przyniosły poprawę gry naszego zespołu, a co za tym idzie również sytuacje bramkowe. W pierwszej, Krystian Staniec będąc w polu karnym decyduje się na pojedynek z obrońcą, który niestety przegrywa. W kolejnej sytuacji zachowuje się już kapitalnie i z trudnej pozycji strzałem w krótki róg pokonuje bramkarza gospodarzy dając Unii prowadzenie w tym spotkaniu. Kolejne minuty pierwszej połowy to wyrównana gra w środku pola. Zagrożenie ze strony gospodarzy pojawiało się głównie po stałych fragmentach gry. Unia jeszcze przed gwizdkiem sędziego mogła podwyższyć prowadzenie na 2:0, ale silny strzał Krystiana Stańca broni bramkarz, a dobitka kUby Szymanowskiego okazuje się nie czysta.

W drugiej połowie spotkania piłkarzom Rominty udało się zepchnąć biało-niebieskich do głębszej defensywy. Po częstych wrzutkach w pole karne w szeregach Unii pojawiało się zamieszanie. Taką sytuację skrupulatnie wykorzystali gospodarze doporwadzając do remisu 1:1. Jednak odpowiedź ze strony Unii nadeszła bardzo szybko. Po sprawnie przeprowadzonej akcji wprowadzonych w drugiej połowie Mateusza Włodarczyka i Marcina Sawickiego, ten drugi wykazuje się dużym sprytem i wykorzystując błąd obrony Rominty strzela bardzo ważną bramkę - jak się później okazało na wagę trzech punktów. Końcówka spotkania to spore nerwy zarówno po stronie gospodarzy jak i kopaczy z Susza. Rominta miała jeszcze szansę ten mecz zremisować. Zdaniem sędziego, po wrzutce w pole karne interwniujący na przedpolu Paweł Szafek faulował napastnika z Gołdapii i podyktował rzut karny. Na nasze szczęście górą w tym pojedynku okazał się Paweł, który obronił wykonaną jedenastkę.

Bardzo ważne i trudne do zdobycia 3 punkty wywalczone z bezpośrednim rywalem walczącym o utrzymanie. Biało-niebiescy po raz kolejny pokazali charakter i determinację.

Skład:

UNIA SUSZ: Paweł Szafek - Paweł Bieńkowski, Mateusz Wiśniewski (60' Marcin Sawicki), Łukasz Luliński, Jakub Gula, Mateusz Musiński, Kuba Szymanowski (83' Michał Kacziński), Wiesław Murawski, Jonasz Lewandowski (46' Mateusz Włodarczyk), Krystian Staniec (80' Dominik Zakrzewski)

Open Financematrixflashcars