„Uwaga na Unię!” – taki nagłówek pojawił się w przedmeczowym artykule na oficjalnej stronie internetowej GKS Mamry Giżycko. Gospodarze jakby z kart wywróżyli, że to nie będzie łatwe dla nich spotkanie.

mamry unia artykul 2

(fot. Bogusław Zawadzki, źródło: www.mamrygizycko.pl)

W  ligowej tabeli wszystko wyglądało jednoznacznie: Mamry Giżycko, drużyna z czołówki tabeli podejmowała Unię Susz, ekipę broniącą się przed spadkiem. Jak się jednak okazało, biało-niebiescy sprawili drugą już niespodziankę w rundzie wiosennej remisując mecz z Mamrami 2:2.

Piłkarze z Giżycka – jak na faworyta meczu przystało – bardzo szybko ruszyli z atakiem na bramkę strzeżoną przez Pawła Szafka. Efektem tego była bardzo szybko zdobyta bramka, bo już w 5 minucie meczu Mariusz Rutkowski wyprowadził ekipę Mamr na prowadzenie. Kolejny kwadrans to zdecydowane i częste ataki gospodarzy, których nie udało się zamienić na bramki mimo faktu, że kilka sytuacji było wręcz „100-procentowych”. Unia starała się mądrze i czujnie grać w obronie oraz kontratakować kiedy nadarzy się okazja.  Taka gra przyniosła efekt w 18 minucie spotkania kiedy to Krystian Staniec doprowadza do remisu. Po tej bramce gra na boisku uległa wyrównaniu, by pod koniec pierwszej części gry gospodarze znowu ruszyli do ofensywy. Kolejną bramkę dla Mamr (37 min.) zdobył Jan Sidorowicz i przy stanie 2:1 dla gospodarzy obie ekipy udały się do szatni na przerwę.

W drugiej części gry sytuacja na boisku nie uległa zmianie. To piłkarze z Giżycka prowadzili i kontrolowali mecz często atakując. Falę ofensywnych szarż w 60 minucie przerwał kontratak biało-niebieskich. Jak się okazało po chwili, kontratak bardzo bolesny, bo Krystian Staniec po raz kolejny wpisuje się na listę strzelców i ponownie doprowadza do remisu 2:2. Ostatnie 30 minut do mądra i ofiarna gra Unii w defensywie. Mimo prób, drużynie z Giżycka albo brakowało dokładności w wykończeniu akcji ofensywnych, albo dobrze spisywała się formacja defensywna suskiej Unii.

Do końca meczu wynik już nie uległ zmianie, a Unia wywozi z Giżycka bardzo cenny 1 punkt. Dzięki temu remisowi nasza drużyna awansowała o jedno „oczko” w tabeli i przed kolejnym wyjazdowym meczem (Rominta Gołdap) zajmujemy w tabeli 13 miejsce.

Brawo drużyna!

Składy:

UNIA SUSZ: Paweł Szafek – Mateusz Wiśniewski, Marcin Sawicki, Mateusz Włodarczyk, Krystian Staniec, Mateusz Musiński, Jakub Gula, Jakub Urbański, Łukasz Luliński, Kuba Szymanowski, Paweł Bieńkowski (K).

Ławka: Karol Chodowiec, Wiesław Murawski, Jonasz Lewandowski, Michał Kacziński, Dominik Zakrzewski, Cezary Dedek.

MAMRY GIŻYCKO: Rafał Sosnowski - Tomasz Bańkowski, Rafał Darda, Błażej Drężek, Jacek Rutkowski, Mariusz Rutkowski, Jan Sidorowicz (Bartłomiej Szafran), Adam Bognacki, Filip Rusiak, Michał Świderski (Mateusz Szczerba) i Krystian Wiszniewski.

GALERIA ZDJĘĆ:

Oficjalna strona GKS Mamry Giżycko (fot. Bogusław Zawadzki)