Drużyna seniorów Unii Susz bardzo dobrze zainaugurowała rozgrywki rundy wiosennje forBET IV ligi wygyrwając na własnym terenie z Tęcza Biskupiec 3:1.

unia tecza artykul

(fot. Damian Dempski, Tęcza Biskupiec)

Zarówno piłkarze jak i kibice suskiej Unii nie mogli doczekać się momentu kiedy znów na stadionie przy ul. Leśnej usłyszymy gwizdek sędziego rozpoczynający kolejne spotkanie. Nic dziwnego, bo ostatni mecz rundy jesiennej u siebie rozegraliśmy 10 listopada 2018 roku (wygrana z Tęczą Miłomłyn 5:1).

Długi okres przygotowawczy upłynął na przebudowie kadry zespołu oraz treningach mających przygotowac drużynę do walki o ligowe punkty na wiosnę. Punkty tak ważne, gdyż każdy z nich może zawarzyć o spadku lub utrzymaniu się naszego zespołu w IV lidze. Jak już ze wczesniejszych informacji mogliśmy się dowiedzieć, drużynę opuściło kilku zawodników, kilka osób nie wznowiło treningów, ale pojawiły się również nowe twarze w zespole.

W meczu rozegranym 30 marca 2019 (inauguracja rundy wiosennje sezonu 2018/19 forBET IV ligi) trener Fabian Wieliczko maił do dyspozycji komplet zawodników. Punktualnie o godzinie 16:00 sędzia główny spotkania, Piotr Szczypiński, rozpoczął mecz. Pierwsza połowa to typowy mecz walki z obu stron. Zarówno drużyna gospodarzy jak i ekipa gości nie potrafiła znaleźć drogi do bramki rywala i zagrozić bramkarzowi. Duża część gry prowadzona była w środku pola gdzie często dochodziło do przechwytów lub strat piłki.

Pierwsza okazja żeby na powaznie zagrozić bramkarzowi gości pojawiła się po stałym fragmencie gry. Kuba Szymanowski (debiutant w biało-niebieskich barwach) zagrał piłką po ziemi w kierunku środka boiska. Futbolówkę przyjął Paweł Bienkowski i popisał się pięknym strzałem z lewej nogi. Niestety w tej sytuacji piłka trafiła w spojenie bramki.

Kolejna sytuacja, która okazała się zagrożeniem dla Tęczy miała miejsce również po stałym fragmencie gry. Kuba Szymanowski widząc wysuniętego bramkarza postanowił mocno uderzyć piłkę zza połowy boiska. Tym razem futbolówka również nie znalazła drogi do siatki bo ofiarną interwencją popisał się Dawid Bałdyga. Do końca pierwszej części meczu sytuacja na boisku nie uległa zmianie.

Druga odslona meczu to śmielsze i zdecydowane ataki biało-niebieskich. Na prowadzenie wyszlismy w 50 minucie po akcji Łukasza Lulińskiego prawą stroną boiska. Jego dośrodkowanie po ziemi bezbłędnie wykorzystał Krystian Staniec i jako pierwszy wpisał się na listę strzelców. Druga bramka wpadła zaledwie 7 minut później. Bramkarzowi gości nie udało się złapac piłki dogranej przez Kubę Szymanowskiego, co skzetnie wykorzystał Łukasz Luliński i strzałem głową podwyższył wynik na 2:0. Moment uśpiekani wykorzystali wtedy goście. W 63 minucie spotkania po dośrodkowaniu piłki w pole karne bramkarza Unii pokonał Cezary Sirojć. bramka ta ewidentnie dodała wiatru w żagle piłkarzom Tęczy, którzy śmielej próbowali znaleźć sposób na strzele kolejnego gola. Jednak po kolejnych 10 minutach przegrywali już 3:1. Krystian Staniec przejmując piłkę w środku boiska popisał się rajdem w pole karne gdzie zostałnieprzepisowo zatrzymany przez obrońcę gości. Podyktowaną "jedenastkę" na barmkę pewnie zamienił Paweł Bieńkowski, który... zaledwie sześć minut później ogląda drugą zółtą kartkę i opuszcza boisko przekazując opaskę kapitana Krystianowi Stańcowi. Ostatnie 14 minut to przebudowa gry w defensywie i skuteczna obrona bramki. Mimo przewagi jednego zawodnika piłkarzom Tęczy nie udało się zmienić wyniku tego spotkania.

Cieszy bardzo dobra dyspozycja naszych zawodników. Zarówno tych, którzy w naszych barwach już występowali, ale również nowych zawodników, którzy zasilili nasze szeregi w przerwie zimowej.

Składy:

UNIA SUSZ: Paweł Szafek - mateusz Wiśniewski, Jakub Urbański, Mateusz Włodarczyk (83' Kamil Kozłowski), Krystian Staniec ('85' Jonasz Lewandowski), Mateusz Musiński (88' Dominik Zakrzewski), jakub Gula, Cezary Dedek (65' Wiesław Murawski), Łukasz Luliński, Kuba Szymanowski, Paweł Bieńkowski.

rezerwowi: Karol Chodowiec, Wiesław Murawski, Marcin Sawicki, Jonasz Lewandowski, Michał Kacziński, Dominik Zakrzewski, Kamil Kozłowski.

TĘCZA BISKUPIEC: Dawid Bałdyga - Kamil Chyczewski, Sebastian Szypulski, Bartłomiej Bogdaniuk, Szymon Chrzanowski (81' Jarosław Rogoziński), Przemysław Rybkiewicz, Rafał Dzierbicki, Rafał Ocias, Piotr Andruszkiewicz (79' Wiktor Misior), Kamil Orzoł (76' kacper Bruknal), Cezary Sirojć.

rezerwowi: Piotr Sznar, Kacper Brunkal, Adrian Chabera, Konrad Rosiński, Wiktor Misior, Jarosław Rogoziński, Adam Łoszkowski.

Skrót wideo ze względów technicnzyc opublikowany zostanie w poniedziałek 8 kwietnia, za co gorąco przepraszamy.

Open Financematrixflashcars